sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Superpäivän saldoa

Toinen sukelluspäivämme oli ns. superpäivä: sukelluskohteitamme olivat avomerellä toisiaan lähekkäin sijaitsevat King Cruiser -hylky, Shark Point ja Anemone Reef. Matka kohteille kesti laivalla 2 tuntia. Keli oli kovanpuoleinen, ja alkumatkasta olikin potentiaalinen uhka, että kova aallokko estää sukellukset. Onneksi aallokko pysytteli kuitenkin kohtalaisena, joten pääsimme tekemään dyykit suunnitellusti.

Aloitimme sukellustrion hylystä, joka on vuonna 1997 uponnut 87 metriä pitkä autolautta. Hylyn pohja on noin 30 metrin syvyydessä, kansi puolestaa noin 12 metrissä. Hylyllä on hurjasti kalaa ja kaunista korallikasvustoa. Uusi elämä on vallannut tragedian runteleman laivapolon.


                                                                      M kalasopassa

Hylyllä oli tarjolla myös oivallisia hoitoja. Puhdistajakalat pitävät yllä "cleaning stationeita" eli eräänlaisia puhdistusasemia, jonne kalat hakeutuvat kaivatessaan puhdistajakalojen palveluksia, kuten kuolleen solukon poisnyppimistä tms. Sukelsimme tällaisen cleaning stationin läpi ja M pääsi virkaintoisen puhdistajakalan käsittelyyn. Se näytti heti hoksaavan, millaisesta kalasta on kyse ja missä putsausta kaipaavat kohdat sijaitsevat. Ensin se putsasi M:n toisen korvan, ui sitten määrätietoisesti pään toiselle puolelle, ja otti toisen korvan käsittelyyn. Kalan hoitotoimet eivät ole mitenkään helliä, vaan käsiteltyä kohtaa kihelmöi vielä pitkän tovin hoidon jälkeen.Shark Point ja Anemone Reef ovat monimuotoisia riuttoja. Nimestään huolimatta Shark Pointissa tapaa haita hyvin harvoin, siitä ovat kurjat kalastajat pitäneet huolta (luonnonsuojelualueesta piittaamatta). Meilläkään ei ollut onni myötä, joten hait jäivät tällä kertaa bongaamatta. Paljon muuta sen sijaan näimme.


Cushion seastar - houkutteleva tyyny merenpohjassa etenkin aamudyykeillä, jos uni vielä painaa silmää.


Lionfish


Crown of thorns starfish


Yellow boxfish (juvenile)


White eyed morey eel


Gorgonian seafan (tämä on maailman hitaiten kasvava koralli: kasvua on vain 0,01 mm vuodessa. Niinpä tälläkin viuhkalla on ikää aika kunnioitettava määrä.)


Lizardfish-pariskunta väijymässä ohi uivaa saalista


MeriheppakaunokainenLempiruokamme tällä haavaa: squid eli kalmari (nam!)


MerietanoitaCleaner shrimp


Cleaner shrimps & durban dancing shrimp


Uintireissulla oleva etana


 Joulu joulu tullut on - Christmas tree worms


Giant moray eel


"Mitä jäbä duunaa?" (Näin kysyi M:ltä Ao Nangin pääkadulla kauppansa edessä päivystävä pakistanilainen räätäli ja meinasi saada kysymyksellään meidät tikahtumaan. Putoksen hahmojen sanoma on levinnyt kauas.)


White eyed moray eel


 Ja vielä kerran mureena: fimbriated moray eel


Herkät ghost pipe fishit leijailevat kuin naamioituneet lehdet meressä veden liikkeiden vietävänä. Niiden bongaus on harvinaista herkkua.
Karkinnäköiseen merietanaan on hyvä päättää superpäivän kuvashow. Myös toinen sukelluspäivä oli erinomainen! Kun kävimme maksamassa Poseidonille sukellukset, saamassamme kuitissa luki osuvasti: "Thanks for your visit and always happy bubbles!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti